© Rootsville.eu

Dom Martin (Irl)
Blues - Bluesrock
GC De Wildeman Herent (27-09-2024)

reporter & photo credits: Rootsville


info band: Dom Martin
info club:
GC De Wildeman

© Rootsville 2024


Het programma hier in 'GC De Wildeman' begint stilaan op kruissnelheid te komen en vanavond komt zo de Ierse bluesrocker 'Dom Martin' op bezoek. We kennen hem via twee verschillende settings zoals we hem vooreerst leerden kennen als soloartiest in 2023 en ons zowaar van onze sokken kwam te blazen. Dit jaar was hij met zijn trio ook al op de festivalweide te bewonderen en in die hoedanigheid staat hij hier vanavond ook op 'De Speelplaats'.

Dom Martin groeide op in de straten van de hoofdstad Belfast en dan wordt de link met de Ierse half-god 'Rory Gallagher' al vlug gelegd. Ook 'Dom Martin' heeft zijn connectie met de blues maar hij is ook zoveel meer dan dat. Tijdens zijn soloconcerten blinkt hij ook uit als een sublieme storyteller met verhalen gewoon uit zijn dagdagelijks heden en verleden. Hij is ook de artiest die tijdens de 'UK Blues Awards' genomineerd werd in vijf categorieën, wat zelfs voor België een unicum zou zijn.

In 2019 betrad hij de muziekscene met zijn unieke gitaarstijl en stem, waarmee hij zijn publiek overal boeit, zowel solo als met zijn trio. Vorig jaar bracht hij zijn tot nu toe laatste album 'Burried In The Hail' uit waaruit 'Daylight I Will Find' als single werd uitgebracht. Buiten Dom vinden we in dit powertrio ook nog Ben Graham aan de basgitaar en Aaron McLaughlin aan de drums. In de menigte van een goed gevulde 'Speelplaats' merkten we zelfs enkele van Dom's landgenoten op die speciaal voor zijn concerten de oversteek naar België hadden gemaakt...dus niet voor het bier en de pralines maar voor zijn muziek.

Vele onder de aanwezigen hadden zo Dom Martin leren kennen in een akoestische set, een vol warmte met soms aangrijpende stories from his life en hoopten uiteraard ook hier nog even terug te kunnen gaan in de tijd. Onze gebeden werden verhoord en dus kregen we drie nummers die ons terug deden wegdromen naar het prachtige concert dat we vorig jaar konden beleven. Openen deed Dom Martin hier gepast met 'The Fall' een nummer dat ook is terug te vinden op het album 'Burried In The Hail'. Volledig onder de invloed van zijn warme maar ook donkere klankkleur kon je hier meteen al een speld horen vallen in de zaal.

Het werk van de Britse folk-rock singer-songwriter John Martyn (1948-2009) ligt Dom nauw aan het hart en ook al is het niet evident om Martyn na te spelen brengt Dom diens 'The Easy Blues' uit het album 'Solid Air' dat in 1973 verscheen. Meteen waren we ook getuige van het excellente gitaarspel van Dom Martin. Als laatste van dit akoestische intermezzo waren we zo ook getuige van een nieuw nummer waarvan de reacties hierop welkom waren. 'Haunted' begint eerder met een melodieuze intro en gaat vervolgens over in een zwaarbeladen sfeer waarbij de skills van Dom Martin weerom werden geëtaleerd, eentje dat zou passen bij de 'zwarte blues' uit de regio North Mississippi.

Tijd dan om zijn twee kompanen het podium op te roepen en daarbij neemt Dom Martin zijn 'Dobro' en 'slide' ter hand, een instrument dat mede door zijn metalen klanken perfect past bij zijn stemintonatie. Nee, het werd niet meteen stevige bluesrock want met 'Daylight I Will Find' krijgen we in de toch wel aankomende Halloween sfeer een mooi front-poch bluesje. Een trio waarbij Ben Graham en John McIlroy ook bijzonder ingetogen kunnen rocken. Heerlijke slide!

Met roots in Belfast kan en mag een nummer als 'Belfast Blues' niet wegblijven van dit concert. Footstompin' blues welk ook is terug te vinden op het prijswinnende album 'Burried In The Hail'. Met 'Messing With The Kid' en tevens uit dat album het nummer 'Unhinged' wordt zo ook steselmatig het tempo opgedreven in dit concert. Met 'Lefty 2 Guns' en het prachtige 'Carzy' van Willie Nelson doen ons toch mede door de klankkleur wat terugdenken aan de swampy blues van een Tony Joe White (1943-2018).

Met de nummers '12 Gauge' en de voor vuur zittende instrumentaaltje 'Maxwell Shuffle' à la Stevie Ray Vaughan brengt ons dan weer bij zijn vorige album 'A Savage Life' uit 2022. De set wordt afgesloten in de sfeer van de donkere dagen met 'Howlin'. Er waren hier fans van het eerste uur of zoals gezegd van de eerste Belgische ontmoeting met deze Dom Martin maar zeker ook een aantal nieuwe fans en zo valt deze 'Dom Martin' in de categorie om ieder jaar wel terug te willen zien. Bedankt alvast Pieter, Jan en Hanne van 'GC De Wildeman', we're howlin, all night long...en voor de liefhebbers op 10 oktober speelt er hier niemand minder dan de Canadese formatie 'Bywater Call' met hun nieuw album.